Mire gondoljunk a bútorválasztásnál?

A bútorok a mi szolgálatunkra vannak, és nem mi szolgáljuk őket. A bútorvásárlás egy nehéz feladat, egyénenként és körülményektől függően változnak, de vannak olyan szempontok, amelyek mindenki számára ugyanaz, és segítséget jelenthetnek a választásnál. Mielőtt a bútorvásárlásra szánjuk el magunkat végig kell gondolnunk, mi az ami a lakásban található berendezéssel összefügg. Át kell gondolnunk, hogy mire van szükségünk, milyen célra használjuk, és, hogy hová helyezzük majd a megvásárolt bútort.

Győződjünk meg a következőkről:
– A bútor kényelmesen férjen el a neki szánt helyen. A méretein túl a használathoz való optimális területre is gondolni kell, például: a szekrényeknél az ajtók kinyitása, íróasztalnál fiókkihúzás, ágynál az ágyazáshoz használt, kihúzhatós ágyneműtartó akadálymentes használata.

– Figyelembe kell venni a testméreteinket. A testhosszt például az ágynál, a kar által elérhető magasságot a szekrénynél, a térdmagasságot pedig az ülőbútoroknál.

– A megvásárolt bútorban el kell férnie az elhelyezni kívánt tárgyaknak, vagy a rajta található helynek kellőképpen ki kell tudnia szolgálnia, amire a használatához szükségünk van. Különböző célokra más-más polcmélység, vagy asztallapméret szükséges.

– Érdemes könnyen mozgatható, jól szállítható bútort vásárolni, amely a bútor szállítását segítheti például költözéskor, illetve takarításnál, vagy a lakás átrendezésénél a munkánkat is megkönnyítheti.

– A minőség az egyik legfontosabb szempont. Sok minden csak a használat során derül ki, de néhány hibát már a bútorboltban is felfedezhetünk, például a felületkiképzés, hogy mennyire megfelelő. Ezért tapintsuk meg a bútort, egyenletes felületű-e. Ne csak kívül, hanem belül is. Vizsgáljuk meg a rögzítési pontokat, a szerelvényeket (pl.: zsanér, fióksín), Vajon könnyen nyitható-csukható?

– Nem ajánlott a kényes kárpitos garnitúra, vagy kárpitozott étkezőgarnitúra gyerekes családoknak.

– A kiválasztásnál a divat is lényeges szempont szokott lenni, de gondoljuk át, hogy az otthonunkat hosszabb távra rendezzük-e be, mert a divat csupán a pillanatnyi ízlést tükrözi.

– A vásárolni kívánt bútornál a használat célját is érdemes meghatározni. Figyelembe kell venni, hogy mire használnánk és milyen igénybevételnek lesz kitéve az idő folyamán.