Egy szék vásárlása előtt mire figyeljünk?

Attól függően milyen célra használjuk, a székek méretei változnak. Sokan végeznek ülőmunkát (gépírás, informatika, rajzolás).

Egy-egy munkavégzés hosszú ideje miatt azonos testtartást alkalmazunk, ezért fontos, hogy a szék, vagy munkaeszköz kövesse a test tartását és egészséges, kényelmes legyen a használata. Tehát nem mindegy, hogy milyen a szék ülésmagassága, a derék megtámasztása, a háttámlának a dőlésszöge, a karfa mérete, és az ülőfelület keménysége. Vásárlás előtt célszerű kipróbálni a széket.

Különböző testtartásokkal kell kísérletezni: egyenesen ülni, hátradőlni, a karnak a háttámlára helyezése, vagy a lábakat keresztbe tenni. Túl magas szék esetében az ülésen, ha hátracsúszunk, és a hátunkat megtámasztjuk akkor a talpunk nem éri a földet. A kényelmes háttámla a gerincünket megtámasztja. Figyeljünk arra, hogy a térdhajlatot ne nyomja az ülőrész éle.

Az asztalhoz ülésnél legyen hely a térdünknek, és ne ütközzön a kiálló részekbe. A karosszék esetében nézzük meg a karfa hosszúságát és szélességét, annak alátámasztását. Vannak farácsos, ülőlapos, párnázott ülőlapos, többféle szövetválasztékkal. Különböző célra más-más székek alkalmasak.