Mire kell figyelni a ágytakaró és az ágyneműhuzat kiválasztásakor?

 

Aludni

 

Életünk majdnem egyharmadát alvással töltjük, ezért a pihentető alvás mindnyájunk számára kiemelkedő jelentőséggel bír. A nyugodt alvás alapvető feltétele, hogy jó minőségű, kellemes ágytakarót és ágyneműhuzatot használjunk.

A pihentető alváshoz kulcsfontosságú a megfelelő ágyneműhuzat kiválasztása. Az ágyneműhuzat kiválasztásakor az egészséges, jó minőségű és tartós anyagokat részesítsük előnyben. A textilfajták jobb megismerése érdekében segítségül az alábbi információkat nyújtjuk:

Az ágyneműknél használt szövetek fajtái és jellemzői:  

Pamut: A legnépszerűbb természetes textilfajta. A pamut anyaga tartós és felettébb puha. Mivel magas a légáteresztő képessége, ezért biztosítja, hogy a testünk alvás közben is szellőzzön. Ezáltal nem vált ki izzadást és kellemetlen érzést. Friss érzést nyújt és rugalmasságának köszönhetően tartós is. Viszont hajlamos a gyűrődésre, valamint magas hőfokon történő mosáskor összemehet.

Poliészter: A szintetikus anyagok közül ezt használják a leggyakrabban. Sima, fényes és puha tapintású. Nem gyűrődik túlságosan, és ellenáll a magas hőmérsékletnek. 

Szatén: A szatén pompás érzést nyújtó textília. Anyaga fényes és sima. Az ágyneműk gyártásához gyakran használt szatén jó minőségű és meglehetősen drága szövetfajta.

Bambusz: A bambusznádból kinyert természetes rostokkal átszőtt anyagot bambusz textilnek nevezik. A bambuszrost antibakteriális hatásának köszönhetően kiemelkedően higiénikus közérzetet nyújt. Ez egy lágy szövetfajta és mivel légáteresztő, ezért hűsítő érzést biztosít. Használata ideális a nyári időszakban. Nedvszívó tulajdonságából kifolyólag felszívja az izzadságot és nem okoz kellemetlen érzést. Könnyed, puha és selymes tapintása van.

Kreton: 100%-ig pamutból készül. Légáteresztő tulajdonságának köszönhetően nem okoz izzadást és egészséges is.

Poliészter-pamut: A pamut és a poliészter meghatározott arányban történő keveréséből előállított textília. A pamutnál tartósabb és nem gyűrődik. A poliészternek a nyári hónapokban nem ideális a használata, mivel nem ereszti át a levegőt. A pamut összetevő miatt gazdaságosabb, ezért népszerű.