Alkotni vagy követni?

         Modern korban élünk, követjük a legújabb trendeket, bízva abban, hogy az nekünk jó lesz. Jó lesz, ha a konyhánk hófehér és egy kütyü sincs szem előtt, jó lesz ha a nappalinkat egy szuvenír sem díszíti, ha lecseréljük a hálószobában a déditől örökölt állólámpát a legújabb minimalista halogén csodára, amit mellesleg a dédi biztos UFO-nak nézne és agyon ütné a sodrófával.

De a kor diktál, a divatot követni kell – vagy mégsem? Lehetünk az otthonunkban kellőképp öntörvényűek és szabadok? Tehetünk piros vázát egy kék asztalra? Aludhatunk plüssmackóval és hagyhatjuk a tusfürdős flakont a kád szélén?

Erre mondaná a bölcs Dédi, hogy mindenki belátása szerint. De vajon ez a sok információ, már nem ölte ki belőlünk a lényünket? Tudjuk még mi a jó nekünk, vagy elhisszük amit el akarnak hitetni és megmondják mások, mi a jó nekünk?

Tényleg tetszik a hófehér homogén hálószoba, vagy már csak annyit láttuk a médiában, hogy a retinánkba égett? Tényleg cseréljük  le a fürdőszobában a csempét, csak mert kiment a kék a divatból? Kell tartanunk a szomszédok és barátok rosszalló tekintetétől, ha nem passzol egymáshoz a fürdőszobaszőnyege a nappali párnahuza-taival?

Van ami túlzás, van ami szubjektív és van ami evidencia. Túlzás, hogy az ágyneműhuzat passzoljon az előszoba szőnyegéhez, szubjektív hogy a hófehér bútorban leljük-e örömünket vagy a faerezet szépségét csodáljuk inkább. Viszont ami tény, hogy a színek és minták működnek: intenzívek és élők. Teremtenek és rombolnak. Egy bézs-csokoládé lágy, diszkrét és kifinomult, egy pink-narancssárga harsány és diszharmónikus.

Vannak tanácsok, amiket hasznos lehet betartani, vannak stílusok, amivel tudunk azonosulni, és vannak tárgyak, amikhez érzelmek fűznek. Mások vagyunk: van akit a steril környezet inspirál, van akit a nagyi köcsöggyűjteménye a polcon. A lényeg, hogy önmagunk lehessünk! Legyünk tisztában azzal, hogy számunkra mi is az igazán fontos, és ezt figyelembe véve teremtsük meg a saját értékrendünk szerint a harmóniát önmagunkban és az otthonunkban egyaránt.