Asztal kiválasztása

Az asztal méretének a meghatározásához az elhelyezkedő tárgyak mellett többnyire az asztal közelében vagy az asztalon lévő cselekvések összességére van szükségünk. Cselekvések lehetnek az étkezés, munka, tanulás és számos hobbi. Különböző célra különböző asztalok alkalmasak.

Általánosan az asztalvásárlásnál néhány alapvető dologra kell figyelni: A zavartalan ki-be ülésre, ezen felül pedig, meg kell győződni arról, hogy az asztal lába vagy annak az összekötője nem ütközik-e a lábunkba. Az étkezőasztaloknál kell leginkább az asztallap anyagának a tisztíthatóságát megvizsgálni. Törekedni kell a választásnál a tartós anyagból készült asztalokhoz, legyen legalább egy matt lak bevonatú az asztallap. A műanyag bevonatból készültek praktikusak. Az asztal megsérülhet, ezért is érdemes jó minőségűt vásárolni. Az üveg, vagy márványlappal készült asztalok hidegek és a karcolásra érzékenyek, a foltok bizonyos esetekben meglátszanak rajta. Az asztal összeszerelésének a minőségéről, könnyen meggyőződhetünk finom oldalirányú, vagy többirányú mozgatással.

Az étkezésnél fel kell mérni a szükséges helyet és méretet. Amikor étkezőasztal vásárlását tervezzük, akkor fel kell mérni, hogy hányan fognak nap, mint nap az étkezőasztalnál helyet foglalni, és ehhez számoljuk még pluszba a vendégeket. Meg kell próbálni mindenki méretét figyelembe venni. Fontos még az asztal magasságának is a meghatározása, hogy akadálytalan és egyszerű legyen a ki-be szállás az asztalhoz.

A munkaasztalnál számba kell venni milyen feladatokat is, szeretnénk végezni, például író, rajzolási, számítógépes munka stb.. Ezért is érdemes céltudatosan olyan asztalt venni, amivel kényelmesebbé tehetjük a munkánkat, illetve ami a legelőnyösebb testtartást segíti számunkra. A dohányzóasztal méretének a megállapításához különösebb kötöttségek nincsenek.